Monday, October 30, 2006

Královská zahrada I

Královská zahrada...
Kromě nádherně upravené zeleně se tento klenot mezi hradními zahradami může pochlubit řadou architektonických památek. Nejkrásnější stavbou je nepochybně Letohrádek královny Anny, vybudovaný v letech 1538-1563 pro manželku Ferdinanda I. - Annu Jagellonskou. Autorem originální střechy ve tvaru obráceného lodního kýlu byl Bonifác Wohlmut. V přízemí bývaly obytné místnosti a v patře taneční sál, galerie a ochoz. Královna Anna se bohužel dokončení stavby nedočkala, neboť zemřela v roce 1547 po porodu svého 15. dítěte.
Později doznal Letohrádek řadu změn. Císař Rudolf II. Habsburský nechal v patře zřídit astronomickou pozorovatelnu, kterou rád navštěvoval, stejně jako Tycho de Brahe nebo Johannes Kepler. Shodou okolností byla pozorovatelna také místem, kde Rudolf II. krátce po ztrátě královského titulu zemřel (1612). Ještě několikrát byl pak renesanční Letohrádek přestavěn a dnes je celý prostor upraven jako výstavní sál.
Za vlády Rudolfa II. byla také rozšířena plocha celé zahrady. Na západ od dnešní ulice U Prašného mostu byla založena bažantnice, vybudován rybníček pro chov ryb i vzácného vodního ptactva.
Celá zahrada byla od samotného začátku řešena jako okrasná a současně i užitková, takže v krátké době obohatily její plody královskou tabuli. Pro teplomilné rostliny jako fíkovníky, granátová jablka, pomerančovníky, o které se panovník velmi zajímal, byla pod Letohrádkem po roce 1570 vybudována speciální kamenná stavba s rozebíratelnou střechou, zvaná fíkovna. Z této stavby se zachovaly pouze obvodové zdi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home