Friday, March 16, 2007

Loket

Roku 1631 přivítali na Lokti příchod Sasů a pání jim přislíbili věrnost. Avšak v témže roce byl Loket opět obléhán a nakonec musel vzdát po třech měsících příchodem vojsk Albrechta z Valdštejna. Potom hrad Loket obsadila císařská posádka, která tu pobývala až do konce války. Císařským nařízením z roku 1663 byl Loket zařazen mezi hraniční pevnosti Čech. To přineslo nové výdaje na opevnění hradu.
Po velkém požáru Markrabského domu na hradě v roce 1725 zůstalo bohužel z objektu zachováno pouze obvodové zdivo a v přízemí jediná zeď příčná. Poté byl objekt upraven na městskou sýpku s malými okénky a s prostým olištovaným vstupním portálem. V této podobě byl ponechán až do přestavby na počátku tohoto století.
O novém využití hradních budov se začalo jednat již roku 1788. Tehdy podal loketský magistrát návrh na přestavbu části starého hradu na městské vězení. Návrh byl přijat a v roce 1797 začal stavitel Leistner přestavbu realizovat. K úplnému dokončení došlo až roku 1822 a jako věznice sloužil hrad až do roku 1949. V roce 1950 byl Loket prohlášen městskou památkovou rezervací.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home