Thursday, June 07, 2007

Hrubá skála

Romantickému skalnímu městu, které se rozprostírá přibližně pět kilometrů jihovýchodně od Turnova, vévodí malebný zámek Hrubá Skála. Toto bývalé šlechtické sídlo, vybudované na dvou mohutných skalních blocích při okraji zalesněné pískovcové plošiny, je právem označováno za perlu přírodní oblasti Český ráj (Geopark UNESCO). Čarovný zámek z dálky vyhlíží téměř nedobytně, je to však pouhé zdání: do jeho bezprostřední blízkosti již v současnosti vede silnice a návštěvníci i hosté zdejšího hotelu mají k dispozici nejen parkoviště, ale také příjemné a pohostinné zázemí.
Pravděpodobným zakladatelem původního gotického hradu, teprve později přestavěného v zámek, byl Hynek z Valdštejna, zmiňovaný v roce 1353 jako „pán na Skále“. K rozšíření kratšího názvu o přívlastek „Hrubá“ došlo až v 17. století kvůli místopisnému rozlišení dvou stejnojmenných hradů v kraji – Malé Skály a Hrubé Skály. Při budování „orlího hnízda“ na Hruboskalsku jeho stavitelé dokonale využili příznivé přírodní podmínky: prostor na plošině dvou obřích skal postačoval nejen pro vlastní hrad, ale i pro předhradí; obě tyto části byly přístupné jedině po mostě nad propastí, což sloužilo i k obraně. Z původního gotického objektu se kromě základů a otvorů pro trámy zachovala už jen spleť tesaných podzemních místností pod velkou zámeckou věží a náznaky starých schodů na protější skále.

1 Comments:

Blogger Petr said...

Doporučuji se podívat na stránky o Českém Ráji kde je nejen o Hrubé Skále, ale obecně i celém Ráji spousta zajímavých informací - http://cs.tixik.com/r/cesky-raj-3/
Na ČR je krásné, že na několika kilometrech je spousta zajímavostí.

8:31 AM  

Post a Comment

<< Home