Monday, April 07, 2008

Buchlovice

Barokní zámek postavený na způsob italské vily na přelomu 17. a 18. století představuje ojediněle řešený architektonický komplex dvou samostatně stojících půlkruhových budov s čestnými dvory, hlavního dolního zámku a horního hospodářského stavení zvaného Flóra. Tato honosná stavba byla vybudována patrně podle plánů architekta Domenica Martinelliho. Po jeho odchodu do Říma roku 1705 byla stavba zřejmě dokončena moravským architektem Mořicem Grimmem.
Bohatá štuková výzdoba zámeckých prostor s kamenickými prvky byla provedena Baltazarem Fontanou. Na sklonku 19. století a počátkem 20. století byl zámek citlivě upraven architektem D. Feyem na reprezentační sídlo diplomata rakousko-uherského mocnářství Leopolda Berchtolda.
Zámek i park byl obohacen sochařskou výzdobou a dalšími architektonickými prvky. Původní barokní zahrada italského terasovitého charakteru byla počátkem 19. století rozšířena o rozsáhlý anglický park s početnými výsadbami domácích a cizokrajných dřevin, které v současnosti představují jednu z nejvýznamnějších dendrologických sbírek v českých zemích.
V závěru parku stojí pavilon fuchsií, jejichž sbírka je chloubou buchlovického zámeckého zahradnicví.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home